Zonnepanelen

Btw teruggaaf op zonnepanelen

Mensen die na 20 juni 2013 zonnepanelen hebben laten plaatsen, kunnen de btw op de kosten daarvoor terugvragen aan de belastingdienst. Hoe werkt dit precies?

Wat zegt de belastingdienst?

‘Voor de btw worden ook particulieren als ondernemer gezien. Er zijn wel voorwaarden aan verbonden. Je moet een particuliere afnemer zijn of een Vereniging van Eigenaren. Je moet de zonnepanelen gekocht hebben, en eventueel hebben laten installeren. Dit moet op of bij je woning zijn gebeurd. De opgewekte zonne-energie moet deels aan het elektriciteitsnet teruggeleverd worden. En de zonnepaneleninstallatie moet na 20 juni opgeleverd of in gebruik genomen zijn.’

Wat zijn de nadelen?

Je kunt inderdaad de btw op de zonnepanelen terugvragen, maar je hebt dan wel te maken met een belangrijke voorwaarde. Deze voorwaarde is dat jij je als particulier aanmeldt als ondernemer voor de omzetbelasting. Je bent dan verplicht een overeenkomst te sluiten met de energieleverancier voor het terugleveren van energie die je zelf ’over’ hebt (uiteraard met daarop btw berekend). Hier zit je vervolgens aan vast, zolang je zonnepanelen hebt. 

Er zijn bedrijven die je hiermee helpen, vaak geven ze aan dat je na twee jaar ontheffing kunt aanvragen. Deze ontheffing zal echter niet worden verleend. Dit is ook logisch, omdat dit als volgt wordt opgevat: ‘ik wil wel ondernemer zijn voor de btw als ik geld krijg, maar als ik moet betalen of niets terugkrijg hoef ik het niet meer.’

Daarnaast zal je in alle kwartalen btw-aangifte moeten doen. Wanneer je dit niet goed zelf kunt, kost het je natuurlijk ook nog eens extra geld. Je hebt hier namelijk iemand voor nodig die deze kwartaalaangifte voor je kunt doen. Het zal je dan ook niet verbazen dat dit voor veel bedrijven een belangrijke bron van inkomsten is, en de enige die er slechter van wordt ben jij!

Vragen stellen

Wanneer je een btw-teruggave wilt regelen, is het handig om vooraf een aantal vragen te stellen. Bijvoorbeeld:

  • Hoeveel watt piek leveren de panelen op?
  • Hoeveel procent leveren ze over 20/25 jaar daarvan nog op?
  • Welk merk zijn de panelen? (uit welk land komen deze)
  • Heeft het installatie bedrijf verschillende referenties?
  • Krijg ik garantie op de panelen? (ook van de producent, mocht het installatie bedrijf omvallen)
  • Is het aantal panelen berekend op mijn verbruik nu? (of is er rekening gehouden met de mogelijkheden om energie te besparen!)

Zonnepanelen zonder zorgen

Wil je zonnepanelen aanschaffen, of heb je hier al een offerte voor, maar wil je graag wat meer informatie en inzicht? Neem dan contact met ons op, we helpen je gratis en vrijblijvend met:

  • Inzicht in de mogelijkheden van energie besparen! (u krijgt een energiescan)
  • Inzicht in de verschillende panelen, kosten en garanties!
  • Inzicht in het aantal panelen dat u nodig heeft!
  • Ook helpen we met de financiering van de zonnepanelen

Je betaalt alleen een bedrag per opgewekte kwh (minder dan de kwh prijs nu) Waardoor je vanaf de eerste dag al voordeel heeft van de zonnepanelen. We verzorgen de installatie en panelen en geven garanties op de opbrengst.